Spits

“Het varen is een gekte, waar je niet vanaf komt”

Tot een paar dagen geleden dacht ik bij het woord ‘Spits’ aan verkeersdrukte, de vorm van een bergtop of aan een positie op het voetbalveld. Na 44 uur meevaren op de MS Avenir denk ik voortaan bij een Spits ook aan een binnenvaartschip, met doorgaans een afmeting van 5,05 meter breed en 38,50 meter lang afgestemd op de Franse sluizen en kanalen. Waar er vroeger duizenden Spitsen op de Europese binnenwateren ladingen vervoerden, zijn er in Nederland nog maar een paar honderd Spitsen in de binnenvaart actief. Eén van deze Spitsen, met een afwijkende lengte van 42 meter, wordt bestuurd door Hendrik, die acht jaar geleden op 60-jarige leeftijd als zij-instromer startte als schipper op de binnenvaart. Alhoewel Hendrik al vanaf zijn jonge jaren met een Paviljoentjalk in de pleziervaart actief was, was de binnenvaart toch weer andere koek. Al was het maar omdat de meeste binnenvaartschippers vanaf jonge leeftijd, al dan niet overgedragen door vader, in het vak zitten en dat je als zij-instromer niet zomaar meetelt. Maar dat weerhield Hendrik niet deze stap toch te nemen. Het was ook niet de eerste keer dat Hendrik een andere, niet gebruikelijke switch maakte in zijn loopbaan. Hij veranderde wel vaker van baan en stak daarbij ook de landsgrens over. Het varen zelf beschrijft Hendrik als een blijvende gekte waar hij nooit vanaf komt. Een gekte waar ook zijn partner Marianne in de loop der jaren een tik van mee heeft gekregen. Een jaar na zijn carrièreswitch volgt Marianne ‘haar’ Hendrik en staat hem nu als Stuurman ter zijde. (De titel Stuurvrouw heeft het, ondanks het feminisme, niet gehaald, wellicht dat vanuit genderneuraal perspectief Stuurmens nog eens doorbreekt, maar dat ter zijde).

Hendrik kan alles, als ‘ie maar wil.”

Toen ik Hendrik tijdens onze tocht van Lochem naar Nieuwegein vertelde dat ik het wel bijzonder vond dat zij beiden op deze leeftijd een dergelijke carrièreswitch gemaakt hebben, reageert Hendrik enigszins verbaasd. “Ik ben toch nog niet dood en kan toch nog van alles?”, is zijn reactie. Wanneer Hendrik het dek op gaat om de Avenir aan te leggen in één van de sluizen die we onderweg doorgaan, geeft Marianne haar beeld op de bijzonder loopbaanstap van Hendrik:”Hendrik denkt altijd dat ie alles kan en dan gaat hij het gewoon doen”. Wanneer ik daar even later met Hendrik over doorpraat vertelt hij met ondeugende ogen over zijn vader die altijd over hem zei: “Hendrik kan alles, als ‘ie maar wil”. Je zou de indruk kunnen krijgen dat Hendrik onvoorbereid in het diepe springt, maar zo is het niet. Hij maakt een realistische inschatting en bereidt zijn keuzes goed voor. “Wij hebben destijds samen zoveel schepen bekeken dat ik dacht dat ie alleen maar schepen wilde kijken en het eigenlijk niet echt wilde”, vertelt Marianne. Uiteindelijk was daar toch het juiste schip èn het juiste moment.

“Je moet vooruitkijken, anders ga je op deze leeftijd alleen nog maar achteruit kijken”

Nu acht jaar later, op pensioenleeftijd, merkt Hendrik dat niet altijd alles nog zo soepel gaat. De jaren gaan uiteindelijk toch wel tellen. Daarom staat de MS Avenir te koop en gaan Hendrik en Marianne binnen een jaar of twee terug naar een leven aan wal. Hendrik, die niet stil kan zitten, denkt al weer na over een nieuwe plezierboot en de activiteiten die hij dan wil gaan ondernemen. Hij ziet zichzelf wel meubels opknappen, die Marianne dan weer zou kunnen verkopen. “Je moet vooruitkijken, anders ga je op deze leeftijd alleen nog maar achteruit kijken”, zegt Hendrik.

Na dit reisje met Hendrik en Marianne is mijn associatie met het woord Spits niet langer beperkt tot voetbalspelers en bergtoppen. Voortaan zie ik ook een binnenvaartschip en waarschijnlijk denk ik eerder nog aan Hendrik, als Spits, een voorhoedespeler en kansenpakker in het werkend leven, zolang hij maar wil.

1 Comment

  • Cor van Wijngaarden

    Leuk Hilde, unieke ervaring voor jou en een levensles voor velen, super passend bij je aanpak! Gaaf hé, die binnenvaart?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

back to top