Door de mand vallen, wat betekent dat eigenlijk?

Door de mand vallen, wat betekent dat eigenlijk?

“Ik heb de opdracht niet gemaakt” zegt ze. In de vorige coachsessie hadden we samen afgesproken dat ze iets zou voorbereiden. Ze geeft aan dat ze de vorm waarop ze het wilde uitwerken niet goed had kunnen vinden. Ze heeft er wel over nagedacht in haar hoofd, maar het niet fysiek uitgewerkt.

We gaan aan slag met haar ‘hoofdwerk’. Met dat wat er is en wat ze laat zien. Met veel woorden vertelt zij uitgebreid haar verhaal. Ze zegt een aantal keer dat ze makkelijk praat. Dat vind ik ook, maar wat wordt er in de woordenstroom eigenlijk niet gezegd? En welke stemmen klinken hier?

We komen te spreken over de stemmen van haar ouders en welke voor haar van invloed zijn. Ze spreekt over hoge cijfers behalen, geen fouten mogen maken en over hoe dit heeft geleid tot innerlijke stemmen over perfectionisme, niet mogen falen en bang zijn door de mand te vallen.

Ik word nieuwsgierig naar de uitdrukking ‘Door de mand vallen’, omdat ik deze regelmatig hoor. Wat betekent het eigenlijk?

Wie door de mand valt wordt betrapt en ontmaskerd als leugenaar, oplichter of domoor zegt de Dikke van Dale. 

Als ik op zoek ga dan naar de herkomst van de uitdrukking dan zijn er verschillende verhalen. Een verhaal gaat over een gebruik waarmee meisjes in de zestiende eeuw de avances van ongewenste aanbidders afwezen. Hierbij nodigde het meisje in kwestie de opdringerige gast uit in haar kamer door hem een mand met een touw eraan uit het raam toe te werpen. Hierbij zorgde ze ervoor dat de mand een zwakke bodem had. Wanneer de vrijer plaatsnam in de mand en het meisje hem vervolgens ophees, viel hij erdoorheen. In de zeventiende en achttiende eeuw stuurden meisjes ongewenste aanbidders bodemloze manden, als teken van afwijzing. 

“Zou dat de reden kunnen zijn waarom je de opdracht niet hebt gemaakt? Om het mogelijke falen te vermijden?” Ze lacht eerst en is dan stil. De woordenstroom is niet meer nodig. We hebben het niet meer over de stemmen van de ouders toen, maar over hoe de innerlijke stemmen die klinken in het hier en nu. Ik denk dat ze ook in ons contact bang is om door de mand te vallen en een bodemloze mand toegestuurd krijgt.

Dit zou de angstvallige blikken verklaren die ik op haar gezicht zie wanneer ik wat noteer. Ik vraag naar haar gedachten hierover, waarop ze zegt dat ze denkt dat dit aantekeningen zijn over wat ze allemaal niet goed doet. Dat ik in haar fantasie een lijstje bij houd en dat de score onder de streep onvoldoende zal zijn. En ze zegt ook dat de voorbereidingsopdracht haar doet denken aan huiswerk en bij haar het gevoel teweeg brengt ergens aan te moeten voldoen, zoals ze dat bij haar ouders vroeger ook kon voelen. Zij ziet nu waarom ze de opdracht onbewust vermeden heeft: dan kan ze in ieder geval niet falen.

Nu is ze ontmaskerd en gezien. Niet als leugenaar, oplichter of domoor, maar als mens met behoeftes en angsten. Vanuit hier werken we samen verder.

In mijn werk als coach in mijn VERDERcoach praktijk en als consultant in onze NieuweKaders programma’s leg ik verbindingen tussen ervaringen in het hier en de onbewuste processen die er in en tussen mensen en groepen zijn. Om meer zicht te krijgen op wat er speelt en wat behulpzaam kan zijn in de verdere groei in je werk en leven.

Wil je onderzoeken of coaching of een van onze meerdaagse programma’s van NieuweKaders iets voor jou is en met welke vraag je zou kunnen werken? Meld je dan aan voor een gratis (online) coachsessie van 30 minuten met mij.

Met groet,
Hilde van Poeijer
www.verdercoach.nl
Praktijk in Huissen en Arnhem
06-44503152

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

back to top